Wees voorzichtig onder water: take nothing but pictures, leave nothing but bubbles!!!

Facebook icoon LinkedIn icoon RSS icoon

Tech Duiken

Het cursusaanbod dat je op mijn website tegenkomt, valt binnen het recreatieve duiken, ook wel sportduiken genoemd. Zelf maak ik duiken die voorbij de limieten van het sportduiken gaan, het technisch duiken. Je kunt hier kennismaken met technisch duiken en ik kan je op weg helpen als je overweegt iets in deze richting te gaan doen. Je kunt bij mij geen cursus volgen, omdat ik daarvoor niet gebreveteerd ben.

Op deze pagina kan je over de volgende onderwerpen lezen:

Wat is technisch duiken

Wat wordt nu bedoeld met technisch duiken? Bij sportduiken maak je duiken, waarbij je een directe opstijging naar de oppervlakte kunt maken. Bij technisch duiken heb je een plafond. Dat plafond kan tastbaar zijn, denk hierbij aan grotduiken of wrakpenetratie. Het kan ook een fysiek plafond zijn, dus dat je geen directe opstijging naar de oppervlakte kan maken, vanwege een decompressieverplichting. Aangezien aangepaste duikuitrusting zeer sterk aanbevolen is bij het ijsduiken en je geen directe opstijging kunt maken, benader ik ijsduiken ook als technisch duiken. In je beginnerscursus wordt je al geleerd "plan je duik en duik je plan". Nu breng je die gedachte een stapje hoger. Je bespreek je duik voor, rekent zaken uit, neemt noodprocedures met het teams door. Je moet een denkende duiker zijn/worden.

Technisch duiken heeft niet direct iets te maken met ingewikkelde techniek die gebruikt wordt in de uitrusting. De principes van de uitrusting zijn hetzelfde als bij recreatief duiken. Er worden alleen iets meer eisen aan gesteld, maar dat komt ook omdat de duiken zelf veeleisender zijn. Overigens is het wel grappig om je te bedenken dat eenvoudige uitrustingsstukken de voorkeur hebben bij technisch duiken. Hoe minder onderdelen, hoe minder er stuk kan gaan, dus hoe hoger de betrouwbaarheid.

Als je technisch duikers aan de waterkant ziet, dan valt op dat ze eigenlijk altijd met dubbele flessen op hun rug staan, een droogpak aan hebben en een grote lamp bij zich hebben. Echter dat betekent lang niet altijd dat ze ook daadwerkelijk technisch duikers zijn, maar je leest later daar meer over.

Technisch duiken houdt in dat je moet nadenken over je uitrusting en je uitrusting moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar dat is niet hetzelfde als klakkeloos roepen dat bepaalde merken uitrusting goed zijn en de rest niet. Mocht je dat wel doen, dan ben je volgens mij geen denkende duiker, maar een papegaai.

Tenslotte vraagt technisch duiken toewijding. Je moet om te beginnen fysiek in staat zijn om de duiken zelf te kunnen maken en indien nodig je materiaal naar de duikstek te brengen. Daarnaast moet je vaardigheden op peil houden, wat inhoudt dat je minimaal eens per week deze moet oefenen en moet proberen je taskload zo hoog mogelijk te maken tijdens je oefeningen.

#Top

Verschillende visies op technisch duiken

In de duikwereld zijn er diverse stromingen (lees geloven). Binnen het geloof technisch duiken zijn er diverse benaderingen (sektes). Ik ben toevallig tegen de NAUI (NTEC) filosofie van het technisch duiken aangelopen.

Het is een kwestie van keuzes maken. Als je een probleem krijgt bij technisch duiken, dan zit je goed in de problemen. Net als bij sportduiken leer je deze problemen op te lossen, alleen is de oplossing vaak complexer. Er wordt dus een risico analyse gemaakt en daar waar jij je beste bij thuisvoelt moet je doen.

Zo zijn er systemen waarbij je niet meer met lucht duikt, maar alleen maar met Nitrox en als je dieper dan 30 meter gaat, dan schakel je over op trimix. Er zijn systemen waar deep air opleidingen worden gegeven, waarbij je met lucht richting de 60 meter gaat. En zo zijn er legio verschillen.

Verder is een term die je vaker tegenkomt in de wereld van technisch duiken en vaak heftige reacties oproept: DIR (Doing it Right). Google maar eens op DIR of ga eens op het duikforum kijken, waar je DIR en niet DIR vaak met gestrekt been op elkaar ziet inspringen.

Ik ben voor een conservatieve duikplanning, wat inhoudt dat ik me nooit zal wagen aan een deep air opleiding. Ik duik tot 30 meter met Nitrox en alleen als dat niet beschikbaar is, duik ik met lucht, wat duikers uit andere systemen een te grote beperking vinden en onnodig conservatief. Het is een kwestie van waar je je goed bij voelt. Ik duik op een dusdanige manier dat ik altijd ruim voldoende gas overhoudt voor noodgevallen. Dat betekent dat ik bij een goed verlopen grotduik ik vaak nog meer dan de helft van mijn gas over heb. Zonde misschien, maar als ik een gasberekening
uitvoer hoe terug te komen op het slechts mogelijke moment met z'n 2-en, met gas uit 1 set, dan kom ik uit. Hoe groot is de kans dat dit gebeurt? Niet groot geef ik zelf toe. Echter als je pech met de auto krijgt, dan is dat vervelend. Maar als je zonder gas zit en je bent nog niet boven, dan kan je zelf wel de rest van het plaatje invullen.

#Top

NTEC

Ik voel me thuis in de NTEC manier van duiken, omdat de regels waarbinnen je duikt conservatiever zijn dan bij menig ander systeem. Wat mij in de opleidingen aanspreekt, is dat je eerst een basiscursus moet afronden voordat je decompressie- of grotduiken mag gaan maken. Dit is zeker niet de makkelijkste weg, waar andere systemen (niet alle!) een nitrox en advanced brevet en 75 gelogde duiken o.i.d. accepteren voor een opleiding

In deze NAUI intro to Tec cursus verbeter je je drijfvermogen, werk je aan vintechnieken, leer je duiken in teamverband en ga je zo vaak veiligheidsoefeningen doen dat dit automatismen worden. Je
wordt een denkende duiker. Ik heb zelf deze cursus gevolgd, terwijl ik al instructeur was en het is qua duikvaardigheden de meest leerzame cursus geweest  die ik gevolgd heb. Zelfs al was ik niet
technisch gaan duiken, heeft Intro to tec me al enorm geholpen bij mijn fotografie.

Overigens is NAUI niet heilig, want ik ben tijdens mijn grotopleiding wel tegen een regel van gasberekeningen aangelopen waar ik me qua veiligheid niet goed bij voel. Aan de andere kant is het geen probleem om een conservatievere regel te gebruiken als het team zich daar beter bij voelt.

Ik heb dus mijn NAUI Intro to Tec opleiding gedaan en daarna heb ik mijn Cave 1 opleiding gedaan.

Deze opleiding heb ik in Hongarije gedaan, waar we in een zeer bijzondere grot gedoken hebben, de Rakoczi cave, die op de Unesco wereld erfgoedlijst staat. Wij waren de eerste Nederlanders ooit
die hier gedoken hebben. Benieuwd naar foto's  van de opleiding en deze bijzondere grot?

#Top

Technische duikuitrusting

Er is op internet veel informatie te vinden rondom de materiaal configuratie. Ik denk dat een site waarop dit goed beschreven is de frogkick site is. De NTEC configuratie is gelijk aan wat hier beschreven is.

#Top